רוטר
26.08.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

מכתב יומי מהרבי - עצה לחיים. *מה מקור התלונות?*

10
התראות
*לע"נ בתנו הטהורה חיה-מושקא ע"ה בת יבדלט"א חיים יהושע יהודה ובת-חן*

מכתב חיזוק מהרבי מליובאוויטש על המבט הראוי של האדם על מצבו בעבודת השם:

במענה על מכתבו מיום ב' של ראש חודש אלול הוא חודש הרחמים, מלא תלונות על מצבו ושאינו רואה הצלחה וגם בהשפעתו על החברים וכו'.

וכבר ידוע פתגם כבוד קדושת רבותינו נשיאינו הקדושים, כי כל דבר המועיל או מביא לעבודה בפועל, הנה כל מניעה שתהיה לדבר זה - אפילו אם המניעה היא מעניין היותר נעלה - הוא רק מתחבולותיה של נפש הבהמית.

וככל הדברים האלה הוא בנוגע אליו:

באם התלונות האמורות מוסיפות בו מרץ בלימוד התורה וקיום המצות והפצת המעיינות חוצה, ייתכן שאולי כדאיות הן, אף שלא זוהי דרך החסידות של "עִבְדוּ את ה' בשמחה".

אבל, אם נכון החשש שלי - תלונות אלו מחלישות אותו בכל הנ"ל וכתחבולה המנוסה של היצר הרע לומר לאדם "כיון שבְּלָאו הָכֵי [-בכל מקרה] אינך מצליח ולא תנצח אותי, אין כדאי גם להתחיל בזה וכו'" חס ושלום, והשקר של טענה זו מבואר [בספרים], שהרי הובטח כל אחד מאתנו בתוך כלל ישראל, שיש לו חלק לעולם הבא "ולא ידח ממנו נדח".

ובדורנו זה, מתווספת עוד נקודה בזה וכמבואר במאמרים של שבת פרשות עקב ושופטים אלו: וְהָיָה עֵקֶב - בעקבתא דמשיחא - תִּשְׁמָעוּן אֶת הַמִּשְׁפָּטִים הָאֵלֶּה - ודאי, לפי שהוא דור היותר אחרון [לגלות] ואין זמן לדחות [עבודת] הבירורים [-בירור ניצוצות הקדושה שנפלו בזמן הגלות]ולזאת "תִּשְׁמָעוּן" ודאי!

-הרי בהתבוננות קלה יכול להוכיח ל[יצר הרע המכונה] 'מלך זקן' שאינו אלא 'כסיל' בערמומיות זו.

אבל, נכון עוד יותר שלא להכנס עמו [-עם היצר] כלל בשקלא וטריא [-דיונים], כי חבל הזמן על זה, נוסף על הענין ש"כל המתאבק עם מנוול כו'", אלא ירגיז עליו את יצרו הטוב ויבאר לעצמו, אשר אף שנאמר בדור של עִקְבְתָא דִּמְשִׁיחָא "כי לא בחפזון תצאו", הדברים אמורים כשתתחיל הגאולה והיציאה מהגלות בפועל, מה שאין כן ברגעים האחרונים של ימי הגלות, אדרבה, כל רגע ורגע מתגדל ערכו יותר ויותר, כיון שעוד מעט ויגיעו שנים אשר תאמר אין לי בהם חפץ (שבת קנא, ב) ולכן, ההכרח לנצל כל רגע ורגע באופן היותר מועיל וכיון ש"מעט אור דוחה הרבה חושך", פשוט שהעבודה בתורה ומצותיה באופן ישר [של תוספת אור] מועילה יותר מאשר דחיית החושך על ידי שקלא וטריא עם היצר הרע.

ועל פי זה, מובן גם כן ההכרח להרבות בלימוד פנימיות התורה - המביא לאהבתו וליראתו . . ובכל יום דוקא...

מקור: אגרות קודש חי"ג ע' תמג-ד
1 תגובותמיון לפי