רוטר
26.08.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיז וק היומי

10
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - ח' אלול

פרשת - "כי תצא" - ועשית מעקה לגגך

בעיירה קטנה בפולין חי חסיד צעיר וכישרוני. הוא היה למדן מופלג וכל אנשי העיירה ניבאו לו גדולות. ככל שחלף הזמן, החל החסיד להרגיש בליבו תחושת חשיבות עצמית. הוא הסתכל על יהודים פשוטים ועובדי כפיים בשוק, וחשב לעצמו: "ברוך השם שאני לא כמותם, אני נמצא במדרגה גבוהה בהרבה".

בעיירה חי חסיד של המגיד מקוז'ניץ, הוא הבחין בשינוי שעובר על הלמדן הצעיר ובסכנה הרוחנית האורבת לו.

יום אחד, ביקש החסיד מהצעיר לעזור לו לתקן משהו על גג ביתו. הלמדן הצעיר, שרצה לעשות חסד, טיפס בזריזות על הסולם אל הגג הגבוה.

כשהיה הצעיר למעלה, לקח החסיד את הסולם, הניח אותו על הרצפה ואמר לצעיר: "כעת, ידידי, תישאר שם קצת ותביט על העולם מלמעלה".

כשהצעיר עמד על הגג, נשבה רוח חזקה. הוא הביט למטה אל הרחוב, ופתאום הרגיש סחרחורת נוראה. הגובה הפחיד אותו, והוא הבין שצעד אחד לא נכון, והוא עלול ליפול אל מותו. הוא נתקף חרדה, התיישב במרכז הגג וצעק: "רבי! תעזור לי! אין פה מעקה, אני מפחד ליפול!"

החסיד עלה חזרה בסולם, כשהוא מחזיק בידו חבל עבה. הוא קשר קצה אחד של החבל לעמוד שהיה בגג, ואת הקצה השני קשר למותניו של הצעיר. "עכשיו", אמר לו, "אתה יכול לעמוד. החבל הזה הוא המעקה שלך. גם אם תמעד, הוא יחזיק אותך".

הצעיר נשם לרווחה, והחסיד אמר לו דברים ששינו את חייו: "בני היקר, בשבועות האחרונים טיפסת לגג רוחני גבוה מאוד. הלימוד שלך מצוין והתפילה שלך יפה. אבל שכחת לבנות 'מעקה'. הגאווה שלך גרמה לך לחשוב שאתה חסין מפני נפילה. אבל דע לך, ככל שהגג גבוה יותר כך הנפילה כואבת ומסוכנת יותר.

החבל הזה שקשרתי לך הוא מידת הענווה. תמיד תזכור שאתה בן אדם, ושכל הכוחות שלך הם מתנה מהקב"ה. הענווה היא המעקה שישמור עליך שלא תיפול מהגג שלך".

*"וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ וְלֹא תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ כִּי יִפֹּל הַנֹּפֵל מִמֶּנּוּ" ‏(דברים‏)*

ישנה מצווה לשים מעקה בכל גג, מהחשש שמא יפול האדם ממנו.

"כי יפול הנופל ממנו" התורה קוראת לאדם שעומד ליפול "נופל" עוד לפני שהוא נפל בפועל. כי מי שמתנשא מעל אחרים, כבר נמצא בתהליך של נפילה...

במשך כל השנה, אנו בונים לעצמנו "גגות". גג יכול להיות הצלחה כלכלית, מעמד חברתי, או אפילו הרגשה טובה מבחינה מוסרית.

האשליה הזו גורמת לנו לתחושת חסינות. אנו מביטים על אחרים שנמצאים "למטה", אלו שפחות מצליחים, אלו שחווים קשיים, ומפתחים שיפוטיות כלפיהם.

המעקה הטוב ביותר מפני נפילה הוא המודעות לכך שאנו עלולים ליפול. מי שחושב שהוא חסין, הוא כבר "הנופל".

ימים אלו הם ההזדמנות שלנו לבנות מעקות של ענווה, רגישות וגבולות עצמיים סביב ההצלחות שלנו, כדי שהשנה החדשה תהיה יציבה, מוגנת ומבורכת...
("חיזוק יומי" - רונן קרתא‏)

יום טוב, שבת שלום, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים שמירה על חיילינו בקרבות, לרפואת כל הפצועים. אמן!
1 תגובותמיון לפי