רוטר
27.08.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי

10
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - יז' אב

פרשת - "עקב" - להצלחה שלך יש שותף

בעיירה קטנה חי סוחר עני בשם נחום. נחום בקושי רב הצליח לפרנס את משפחתו. מדי יום היה מתפלל בכוונה עצומה, מבקש מהקב"ה עזרה, ומודה בלב שלם על כל פרוטה ופרוטה שהרוויח.

הוא ידע שבלעדי עזרה משמים אין לו שום סיכוי לשרוד.

יום אחד, השתנה מזלו. עסקה מוצלחת במיוחד הובילה לעסקה נוספת, ותוך מספר שנים נחום הפך לאחד העשירים הגדולים במחוז. הוא קנה בית גדול, העסיק עשרות פועלים ורכש צי של עגלות סחורה יקרות.

עם העושר הגדול, חל שינוי בנפשו של נחום. הזיכרון של ימי העוני היטשטש. התפילות שלו הפכו מהירות, ובלבו החלה לנקר המחשבה: "אני פשוט סוחר חכם. הצלחתי בזכות הכישרון הניהולי שלי, העבודה הקשה שלי והשכל החריף שלי". הוא שכח לחלוטין מי נתן לו את הכוח לעשות חיל.

באחד הימים, יצא נחום לפקח על שיירת עגלות גדולה שהובילה בדים יקרים לעיר הבירה. באמצע הדרך, עקב רשלנות של אחד הרכבים, עלה ניצוץ ואש גדולה פרצה באחת העגלות המרכזיות. הסחורה היקרה החלה לעלות באש.

נחום נתקף בבהלה. הוא החל לצעוק פקודות לכל עבר: "תביאו מים! תחתכו את החבלים! תזיזו את העגלה השנייה!". הוא רץ, הזיע, דחף וניסה בכל כוחו הפיזי והניהולי להשתלט על המצב. אך הרוח הייתה חזקה והאש רק הלכה והתעצמה, מאיימת לכלות את כל רכושו.

פתאום, מתוך עשן השריפה, ניגש אליו פועל זקן שעבד אצלו עוד מימי עוניו. הזקן תפס בידו של נחום, הביט בעיניו ואמר בשקט: "נחום, שכחת להרים את העיניים לשמיים. אתה מנסה לכבות את האש רק עם הידיים שלך, אבל שכחת מי שולט ברוח".

המילים הללו נכנסו כחץ בליבו של נחום. הוא הבין מיד את הטעות שלו, לא רק בשריפה הזו, אלא בשנים האחרונות של חייו. הוא עצר, עצם את עיניו, ובפעם הראשונה מזה שנים התפלל מעומק הלב, בבכי ובכניעה, והודה שהכול בידי שמים.

באותו רגע, השתנתה מגמת הרוח, וענן גשם כבד שהופיע בשמים החל להמטיר גשם שוטף שכיבה את האש תוך דקות ספורות, וכך רוב הסחורה שלו ניצלה.

"וְרָם לְבָבֶךָ וְשָׁכַחְתָּ אֶת יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ הַמּוֹצִיאֲךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים" ‏(דברים ח, יא‏)

מתי אדם שוכח את בורא עולם, שוכח את האנשים החשובים שנמצאים סביבו?

וְרָם לְבָבֶךָ וְשָׁכַחְתָּ

כשאדם נמצא במשבר, הוא מחפש משמעות, מגלה ענווה ומבין שיש כוחות גדולים ממנו בעולם. אך ברגע שהוא משיג בית, רכוש, שובע ויציבות כפי שמתאר הפסוק: "וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבָתִּים טוֹבִים תִּבְנֶה"

המוח מתרגם את היציבות הזו לאשליית שליטה, כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה, ואז הלב מתרומם והגאווה מחלחלת.

אל לנו לחשוב שצריך לחיות בעוני חלילה, להיפך, התורה משבחת את השפע הקיים בארץ ישראל, והמטרה ליהנות מהשפע הזה, אך לא לתת לו לטשטש את הראייה.

אלא לזכור שהעושר החומרי צריך לשמש כלי להכרת תודה, להרים ראש ולומר תודה.

אל תחשוב שלא צריך לעשות השתדלות, מאמץ ולהזיע לצרכיך, צריך גם צריך, אך תזכור - מי נתן לך את השכל החריף? מי נתן לך גוף בריא כדי לקום בבוקר? מי גלגל לפתחתך את ההזדמנות העסקית בזמן הנכון?

להצלחה שלך יש שותף - בורא עולם!

המאמץ הוא שלך, אך התוצאה והכוחות הראשוניים שקיבלת הם מתנה מלמעלה... ‏("חיזוק יומי" - רונן קרתא‏)

יום טוב, שבת שלום, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים שמירה על חיילינו בקרבות, לרפואת כל הפצועים. אמן!
1 תגובותמיון לפי