ממתק לשבת פרשת ואתחנן - שבת נחמו, תשפ''ו
*ממתק לשבת פרשת ואתחנן - שבת נחמו תשפ"ו*
בליל שבת האחרון, באמצע סעודת השבת, ניגש אליי יהודי בשם ירדן זמיר. הוא הושיט לי ספר תהילים. על הכריכה הופיעה תמונתו של בנו, אסף הי"ד, שנפל בקרב בעזה לפני כשנה.
ירדן סיפר לי שהוא היה כאן בתאילנד כשקיבל את הבשורה הנוראה.
הזמנתי אותו להצטרף ל'עונג שבת' בביתנו בסיום הסעודה.
כשהגיע תורו לדבר, הוא שיתף את כולנו בכאב העצום של המשפחה, ואמר: “הנחמה שלנו היא להמשיך לעשות דברים לעילוי נשמתו, ולהמשיך בעולם את כל האור שאסף הביא". ואז הוא הוסיף משפט, שהמשיך להדהד אצלי כל השבת:
"כשעמדתי ליד הקבר של אסף, פניתי לאלוקים ואמרתי: 'תודה שנתת לנו תשע עשרה שנים כל כך יפות, עם בן כל כך מיוחד'".
השבת הקרובה נקראת 'שבת נחמו', על שם ההפטרה הפותחת במילים: "נחמו נחמו עמי". מעלה הרבי שאלה פשוטה: מדוע אומר הנביא פעמיים "נחמו"? היה מספיק לומר "נחמו עמי".
חז”ל אמנם אומרים על כך שבגלל שעם ישראל 'חטאו בכפליים', ובהתאם לכך 'לקו בכפליים', ולכן גם הנחמה באה 'בכפליים'. אבל הרבי מסביר שיש כאן עומק גדול יותר.
יש נחמה שרק מרגיעה את הכאב, ויש נחמה שמגלה שהעתיד יהיה גדול יותר מן העבר.
בית המקדש השלישי לא יהיה רק "שחזור" של מה שהיה, אלא גילוי אלוקי נעלה יותר מכל מה שהיה בעבר. לכן גם הנחמה היא כפולה - לא רק בגלל שהכאב היה גדול ודורש נחמה גדולה - אלא מפני שהגילוי העתידי יהיה הרבה יותר גדול.
ומכאן המסר שכל אחד מאיתנו צריך לקחת לחייו. הרבה פעמים אנחנו שואלים מישהו "מה שלומך?", והתשובה שאנחנו מקבלים היא "שלא יהיה יותר גרוע".
לפעמים אנחנו מתפללים: "ריבונו של עולם, תחזיר אותי למה שהיה".
אבל 'שבת נחמו' מלמדת שאם היתה ירידה, המטרה היא להגיע למקום גבוה יותר, ואם רק נחזור למצב הקודם הרי לא הרווחנו כלום. אנחנו מבקשים נחמה בכפליים, שנדע ונרגיש שהירידה היתה לצורך עלייה. לא רק לתקן את השבר, אלא להצמיח ממנו אור חדש.
יהי רצון שנזכה לראות בקרוב את הנחמה הכפולה של הקב"ה, בבניין בית המקדש השלישי ובגאולה האמיתית והשלימה, בקרוב ממש.
שבת שלום
הרב נחמיה וילהלם
בית חב"ד בנגקוק תאילנד