אשריך אח שלי היקר חג מתן תורה שמח
ממתק לחג שבועות תשפ''ו
ממתק לחג השבועות תשפ"ו
לפני כעשר שנים קיבלתי אימייל מאישה תאילנדית בשם צ’אנאפיט. היא כתבה לי שהיא מאוד מתעניינת ביהדות ורוצה לבוא אלינו לשבת. עניתי לה שאנחנו לא מתעסקים בגיורים, ושאם היא באמת רוצה לבדוק את הנושא שתפנה לבית דין מסודר בארץ או באוסטרליה.
לפני ראש השנה היא כתבה שוב: “האם לא תסכים שאוכל להתחיל את השנה איתכם?” שוב עניתי לה שאנחנו לא עוסקים בגיורים. לפני יום כיפור היא שלחה עוד מייל: “הקדוש ברוך הוא סולח לכולם… אתה לא תסלח לי ולא תיתן לי להגיע?” כתבתי לה: “אין לי מה לסלוח לך, את אישה מקסימה, אבל אני לא מתעסק עם גיורים.”
ואז הגיע חג הסוכות. היא כתבה לי: “הלילה אתם הרי אוכלים בסוכה ברחוב… שם אני כבר לא צריכה הזמנה. אבל אני מנומסת, ולכן אני מבקשת רשות להגיע.”
באותו לילה היא אכן הגיעה לסעודת חג.
כשדיברתי איתה שמעתי סיפור מיוחד. היא נולדה בודהיסטית, אחר כך הגיעה לנצרות, אבל לא מצאה שם את מקומה. בהמשך הכירה רב רפורמי שלימד אותה קצת יהדות, אבל כשהוא אמר לה שאפשר להתגייר ביום-יומיים זה דווקא גרם לה להבין שהיא מחפשת משהו אמיתי יותר.
בסוף היא הגיעה לאתר Chabad.org, התחילה ללמוד שם הרבה יהדות, ודרך רשימת בתי חב”ד גילתה שיש גם בית חב”ד בתאילנד וכך הגיעה אלינו.
כשראיתי שמדובר באישה רצינית ואמיתית, נתתי לה להמשיך להגיע. עוד שבת ועוד שבת. בינתיים היא יצרה קשר עם בית הדין באוסטרליה, וברוך ה’ עברה גיור כהלכה.
היום צ’אנאפיט נקראת חנה. היא עלתה לארץ, חיה כיהודייה שומרת תורה ומצוות ומודה לה' על שזכתה לקבל את התורה באופן אישי.
המשנה בפרקי אבות מתחילה במילים “משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע ויהושע לזקנים וזקנים לנביאים, ונביאים.. לאנשי כנסת הגדולה” הרבי מסביר שהמשנה כאן לא רק מתארת את שרשרת מסירת התורה, אלא מלמדת חמש תכונות יסוד שאדם צריך כדי לזכות באמת בתורה.
משה מלמד אותנו "ענווה" היה הגדול שבישראל, ובכל זאת היה “עניו מאוד”. הוא הבין שכל כוחותיו הם מתנה מהקב״ה. לימוד תורה דורש להשתמש בכל הכישרונות, אבל לזכור שהחכמה אינה סיבה לגאווה אלא שליחות.
יהושע מלמד אותנו "התמדה" “לא ימוש מתוך האוהל”. התורה נקנית בהתמדה, השקעה ועקביות. גם אדם מוכשר לא יצליח בלי עמל יום־יומי ומסירות אמיתית.
הזקנים מלמדים אותנו "יגיעה" חז"ל אומרים "זקן, זה שקנה חכמה", התורה אינה נקנית בקלות; צריך לשלם עליה במאמץ, זמן והשקעה. רק מי שמוכן להתמסר באמת יכול לקנות חכמה.
נביאים מלמדים אותנו שצריכים "סייעתא דשמיא" שהתורה היא חכמתו של הקב״ה, ולכן אי אפשר להבין אותה רק בכוח השכל האנושי. לימוד תורה דורש גם זיכוך רוחני וקשר עם נותן התורה. ההבנה האמיתית מגיעה כסיוע מלמעלה.
אנשי כנסת הגדולה מלמדים אותנו ש"המעשה הוא העיקר" הם לא הסתפקו בלימוד רעיוני, אלא תיקנו תקנות מעשיות לחיי היום־יום של העם היהודי. זה מלמד שהתורה אינה תיאוריה בלבד; המטרה היא שהלימוד ישפיע על החיים בפועל.
המסר הוא שלימוד תורה אמיתי דורש ענווה, התמדה, יגיעה, קשר רוחני עם הקב״ה, ובעיקר להפוך את התורה לחיים עצמם.
ביום ששי בבוקר יקראו בבתי הכנסת את עשרת הדברות, בואו נשתדל כולם מבוגרים וילדים ללכת לבית הכנסת ולהשתתף בחוויה המיוחדת הזו, נקבל את התורה מחדש עם החלטות טובות להתמיד, להשקיע, לחזק את הקשר הרוחני ולחבר את התובנות הרוחניות למעשים טובים בחיי היום יום ובזכות זה נזכה לגאולה אמיתית ושלימה תיכף ומיד ממש.
חג שמח ושבת שלום
הרב נחמיה וילהלם
בית חב"ד בנגקוק תאילנד