רוטר
11.04.2026
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי

00
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - כ' ניסן

שביעי של פסח - תן לקברניט לנווט לך את הספינה

עשיר גדול חי כל חייו בתחושה שהצלחתו נובעת אך ורק מחוכמתו ומפיקחותו העסקית.

באחד הימים, בשביעי של פסח, הוא שמע את סיפור קריעת ים סוף וחשב לעצמו: "פרעה היה טיפש. הוא ראה את המים נבקעים, הוא ראה שהם עומדים כחומה, למה הוא נכנס פנימה? אני, בחוכמתי, לא הייתי עושה טעות כזו".

הוא החליט "לבחון" את ההשגחה. הוא לקח סכום כסף גדול, הניח אותו בכספת משוריינת עם מנעולים מתוחכמים, ואמר: "נראה אם הקב"ה יכול לקחת ממני את הכסף הזה בלי שאני ארצה".

חלפו ימים, והעשיר קיבל הצעה לעסקה "של פעם בחיים". הוא היה בטוח שזו ההזדמנות להכפיל את הונו. הוא רץ לכספת, הוציא את כל הכסף והשקיע אותו באותה עסקה. אלא שהעסקה התבררה כתרמית מתוחכמת, וכל כספו ירד לטמיון.

כשבא בטענות על מר גורלו, הזכירו לו את דברי ה"חפץ חיים": פרעה לא נכנס לים כי הוא היה טיפש, אלא כי הקב"ה "התחכם" איתו.

המצרים רדפו אחרי בני ישראל כי הם היו בטוחים שהם הולכים לנצח, אולם בורא עולם הטעה את בינתם וגרם להם להאמין שהים הוא הדרך לניצחון, בעוד שהוא היה המלכודת שלהם.

שביעי של פסח מציין את נס קריעת ים סוף.

מסרים רבים יוצאים מהנס הזה. אחד מהם הוא מחשבתו של האדם שהוא שולט בנסיבות חייו בזכות פיקחותו, חכמתו, כספו ועוד.

אך נס ים סוף ופרעה אך הנס מלמדים אותנו שהטבע וההיגיון כפופים לרצון מי שיצר אותם - בורא עולם.

לפעמים דווקא השכל שלנו, זה שעליו אנו סומכים הוא זה שמוביל אותנו לטעות, בדיוק כפי שהמצרים ראו בים היבש הזדמנות ולא סכנה.

פרעה וחילו ראו את הים נבקע, נס ששבר את כל חוקי הטבע, ובמקום לעצור הם דהרו פנימה לתוך התופת. איך זה ייתכן?

חז"ל מלמדים ש"השוחד יעוור עיני חכמים". אצל פרעה, הרצון לנקמה ולשליטה היה כל כך עז, שהוא "שיחד" את השכל שלו. במקום שהשכל יגיד לו: "זה נס, תברח!", השכל המציא לו הסבר הגיוני: "יש כאן תופעת טבע נדירה, רוח קדים עזה שייבשה את הים בדיוק עכשיו, וזו ההזדמנות שלי לתפוס אותם".

כשאנחנו רוצים משהו, השכל שלנו יבנה עבורנו "מגדלים של הגיון" כדי להצדיק צעדים מסוכנים או לא מוסריים. אנחנו לא טועים כי אנחנו טיפשים, אלא כי אנחנו רצים אל הטעויות.

כדי להצליח צריך כמובן את השכל האנושי שלנו, את ההגיון של הפעולה, אך בתוך כל זה להבין שיש לעולם הזה מנווט יחיד.

התפקיד שלך הוא לא לנווט את הספינה בתוך הסערה, אלא להיות "נוסע" שמאמין ברב החובל. השכל שלך הוא רק ההגה, אבל בורא עולם הוא הרוח שמזיזה את הספינה והוא זה שקובע את היעד...

אתה יכול להיות רגוע, יש מי שמנווט אותך אל המקומות הכי טובים בשבילך... רק תאמין... ‏("חיזוק יומי" - רונן קרתא‏)

יום טוב, מועדים לשמחה, חג שמח, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים שמירה על חיילינו בקרבות, לרפואת כל הפצועים . אמן!

היום חמישה ימים לעומר