רוטר
06.11.2025
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי של רונן קרתא

10
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - כח' תשרי

כיצד ייתכן שבן או בת קיימו מצוות כיבוד הורים ובכל זאת יורשים גיהנום?

ראובן ושמעון, שני חברים גרו בבתים סמוכים, לשניהם שני בנים.

מידי יום היה בנו של ראובן מכין לאביו ולאמו "סעודת מלכים" - תרנגולת מפוטמת, סלטים ולחמים טריים. האב שנהנה מ"ארוחת מלכים" מדי יום, שאל את בנו: "מהיכן יש לך תרנגולות להכין לי?" השיב לו בנו בקוצר רוח ובגסות: "זקן זקן, אכול ושתוק, כשהכלבים אוכלים הם שותקים".

בבית הסמוך בנו של שמעון טחן קמח בריחיים, לפתע נשמעו נקישות על הדלת, בפתח ניצב פקיד המלך והודעה בפיו: "המלך פקד על כל האנשים הפנויים ממלאכה לבוא ולהיות טוחנים בביתו".

אמר בנו של שמעון לאביו: "אבא בוא וטחון תחתיי ואני אלך לטחון בבית המלך - היכנס וטחון במקומי, אם ייגרם לך ביזיון עדיף שאני אתבזה ולא אתה, ואם יבואו להעניש אותך במלקות עדיף שאותי ילקו ולא אותך" (על-פי תלמוד ירושלמי, קידושין פ"א, פאה פ"א)

יש מצב שבו בן מאכיל את אביו מדי יום תרנגולות מפוטמות - משקיע כסף רב בארוחות עבור אביו, אבל בסופו של דבר יורש גיהנום.

לעומת זאת, יש המעביד את אביו בטחינה ברחיים - עבודה פיזית קשה במיוחד - ויורש גן עדן.

רובנו זכינו להורים שהשקיעו בנו, חינכו אותנו והעניקו לנו רבות, וכולנו מצווים לכבדם ככל שניתן.

כדי לקיים את מצוות כיבוד אב ואם, חשוב לשים לב לדרך שבה מקיימים את המצווה.

קורה לפעמים שלהורים מבוגרים אין ממה להתפרנס, והם זקוקים לעזרה, על בניהם מוטלת האחריות לפרנסם בכבוד, להחזיר להם ולוּ במעט את מה שקיבלו מהם בכל שנות ילדותם. אולם לא פחות חשובה מהסיוע עצמו היא הדרך שבה ניתן הסיוע.

יש בן שעוזר להוריו בפנים זעופות, אמרו חז"ל: "אף-על-פי שקיים את המצווה הוא יורש גיהנום".

אשריך שאתה מכבד את הוריך, אך כשאתה עושה זאת עשה זאת בדרך של כבוד, עם חיוך, אל תתן להם להרגיש שאתה עושה להם טובה, זכור תמיד! בלעדיהם לא היית עכשיו כאן.

הנתינה של ההורה לילד אינה דומה לנתינה של הילד להורה, כפי שנהגו לומר: "אב אחד מפרנס עשרה בנים ושמח, ועשרה בנים אינם יכולים לפרנס אבא אחד..."

עם זאת עשה ככל שביכולתך לכבדם בכבוד הראוי להם, בחיוך ועזרה מלב אוהב, כפי שאתה תכבדם היום, ילדיך יכבדו אותך בעתיד... ("חיזוק יומי" - רונן קרתא)

יום טוב, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים,
1 תגובותמיון לפי