רוטר
20.04.2025
רוטר
בחזרה לבית המדרש

החיזוק היומי של רונן קרתא

120
התראות
בס"ד

חיזוק יומי - י' ניסן

כולם כולל כולם הם יצירתו של הקב"ה

רבי כלפון משה הכהן רחש כבוד לכל אדם באשר הוא. אחד מבני הקהילה, יהודי זקן ירא אלוקים וסר מרע, ניכר היה בתמימותו הרבה.

מפעם לפעם ניגש אל הרב ושאלו בתמימות שאלות מוזרות שכל השומע יצחק להן, אך הרב תמיד ענהו בחביבות ובמאור פנים ולא דחה אותו כלאחר-יד.

באחת הפעמים, פנה הזקן אל הרב ותואנה בפיו: "רבי! אני רוצה לתבוע לדין תורה את הלבנה!"

הרב שהכירו וידע את שיחו, בלם את פיו והקשיב. "לכל מקום שאני פונה והולך, הלבנה הולכת בעקבותיי, ממש עוקבת אחריי, ונוטלת ממני את הפרטיות!" נימק האיש את תביעתו.

במקום לסלקו מעל פניו, נהג עימו הרב בעצתו של דוד המלך "עִם חָסִיד תִּתְחַסָּד עִם גְּבַר תָּמִים תִּתַּמָּם" (תהלים יח', כו') "שמעתי טענתך, כעת עליי לשמוע מה בפי הלבנה. שוב לביתך, בערב, כשתצא הלבנה, נשמע מה בפיה, ומחר תבוא ותשמע מה ענתה, אז נפסוק את הדין כפי ראות עיניי" אמר הרב.

הלך האיש לביתו ושב למחרת. אמר לו הרב: "בא וראה כמה גדולים דברי חכמים, שאסרו לשמוע צד אחד בלבד! הידעת שאף ללבנה יש טענה עליך, שאתה הוא זה שהתחיל להתגרות בה?!"

"אני?" מחה האיש, "מה פתאום, היא זו שנשרכת אחריי לכל מקום! אני הולך, והיא הולכת עימי. עוצר, והיא ועוצרת. פונה והיא פונה אחרי!"

אמר לו הרב: "ומה תענה על טענת הלבנה האומרת שמעולם לא התחילה ללכת אחריך עד שאתה הסתכלת לעברה? ובכן, מהיום והלאה הפסק להביט בלבנה, והיא גם תחדל מללכת אחריך ולהכנס לתחומך האישי..." עשה התמים כמצוות רבו, ומאז לא נשמעו עוד טענות בפיו... ('עמוד ההוראה')

מובא בתוספתא: "הרואה את הבהקנים (בעלי עור מנומר) את הכושי ואת הגיחור (אדום ביותר) ואת הלווקן (לבן ביותר) ואת הקפח (שכרסו נפוחה מאד) ואת הננס ואת הדרניקוס (שיש בו יבלות) אומר 'ברוך משנה הבריות'.

אדם הרואה יצורים חריגים במראם, שראייתם מעוררת תשומת לב, מברך "משנה הבריות". הברכה מביעה את ההכרה שהעולם כולו על כל גווניו הוא יציר כפיו של הקב"ה, והוא שעשה את בני האדם ושאר היצורים שונים זה מזה.

אדם הנראה במראהו מעט מוזר, חכמתו מגרדת את הרצפה, בעל מגבלה כזו או אחרת, גם הוא יציר כפיו של הבורא, כך הקב"ה החליט בחכמתו לברוא אותו, מבחינת הבורא הוא מושלם!

ראייה כזו על כל אדם באשר הוא תגרום לנו לכבד כל אדם, לשים אותו ברמה שווה לשאר הבריות, לאהוב, להקשיב ולתת יחס הולם.

הקב"ה יצר אותך שלם, בריא, בעל דעת וחכמה, הוא זה שיצר את אותו אדם מוגבל, אין סיבה שנתייחס אליו כנחות, כלא שווה. בורא עולם באותו אופן יכול היה לברוא אותך בדיוק כמוהו... ("חיזוק יומי" - רונן קרתא)

יום טוב, בשורות טובות ובעזרת ה' ננצח
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים. אמן!
1 תגובותמיון לפי